De Vega Kok

Let food be your medicine

 De Vega Kok

 Namasté


Bent u op zoek naar vegetarische/veganistische of ayurvedische catering/maaltijdservice of workshops? Dan zit je hier goed!

 

Ik ben Malthie Lalbahadoersing en een van mijn hobby's is koken. Daar heb ik nu mijn beroep van gemaakt. De gerechten die ik bereid, zijn vega, vegan  en vaak exotisch, nl Indiaas en Surinaams. Maar het kan net zo goed uit een ander land dan voorgaande twee zijn. Mijn vriendenkring is heel divers en multiculti, ik vind het dan ook geweldig om verschillende keukens te onderzoeken. Ik bereid net zo goed bv een turks gerecht met hindoestaanse twist en uiteraard wordt het dan ook helemaal vegetarisch of zelfs vegan. 

Wat ik belangrijk vind,  is dat ik nog authentieke recepten kan klaarmaken uit oma's tijd. Mijn roots mag ik vooral niet vergeten, bepaalde gerechten die niet verloren mogen gaan. Maar ook vooral niet te vergeten, de recepten van mijn ouders en zus. Mijn moeder was gewoon beroemd om haar kookkunsten, familie, vrienden van mijn broer bv waren dikwijls te gast bij ons, natuurlijk voor de gezelligheid, maar vooral om de lekkere gerechten die mijn moeder bereidde. Van mijn zus heb ik bv geleerd om bepaalde specifieke kruiden uit de surinaams-javaanse keuken te gebruiken. 
Mijn vader was een ware tovenaar, alles wat hij maakte, smaakte hemels. Geen wonder dat we dan op een gegeven moment onze eigen restaurant hadden, waar iedereen kon komen genieten van heerlijke gerechten. En oma kookte niet alleen super lekker, maar haar snijdwerk was als van een chef kok! 

Van een tante heb ik super lekkere bara's leren maken. Dit is een surinaams-hindoestaanse snack gemaakt van linzen, spinazie, knoflook en lekkere kruiden. Tijdens mijn evenementen komen klanten specifiek voor deze bara's en de roti! Het bara maken is een van de leukste bezigheden in de keuken. Het werkt voor mij therapeutisch en wekt nostalgie op.
Tijdens een evenement wees een klant mij dat het mijn bara geen echte bara was. Zij doelde hiermee op de bara's die je bij de afhaal kunt kopen. Eerlijk gezegd is het recept voor bara door de jaren heen dusdanig veranderd dat de bara die je bij de afhaal koopt meer op een brood lijkt dan een kleine hartige snack!
Ik heb die lieve mevrouw erop gewezen dat bij mij de authentiek bara verkrijgbaar was . Bara zoals het hoort te zijn!

Wat ik geweldig vind, zijn de complimenten van de oude garde dat ik nog de authentieke recepten beheers. Gek genoeg gaat mijn voorkeur ook uit naar gerechten van vroeger, van eenvoud en minimalisme. Ik wil gewoon lekker proeven en genieten van een elementen die ik op mijn bord heb! En weet je wat , een simpel en "'armoedig" gerecht kan toch veranderen in een ster! Kijk nou maar bv naar de Nederlandse tulpenbol. Dat werd hier gegeten in de oorlogswinter en nu ligt het te shinen op het bord in een sterrenrestaurant!


Graag werk ik met seizoensgroenten. Vanuit de ayurveda wordt dat heel sterk geadviseerd. Producten die in de omgeving groeien, hoeven niet verscheept te worden, of een lange weg af te leggen naar jouw bord. Hierdoor blijft de voedingswaarde  en versheid van de groenten heel hoog.
Ten tweede is het zo dat deze groenten omdat ze uit de buurt en seizoen komen, dan ook veel beter door jouw lichaam opgenomen en verteerd kunnen worden. Onze spijsverteringssyssteem is daarop afgestemd!  Een goede spijsvertering en en soepele stoelgang zijn heel belangrijk binnen de ayurveda. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar  welke lichaamstype je bent, wat jouw lichaam goed kan verdragen, verwerken en uitscheiden! 

Bij een verstoorde darmwerking, worden er toxische afvalstoffen, ama, in het lichaam opgeslagen waardoor er zich op een gegeven moment lichamelijke ongemakken en ziektes kunnen ontwikkelen en manifesteren. Luister vooral naar je lichaam. Als je bv een opgeblazen gevoel hebt na het eten,  kan het zijn dat je reageert op een bepaald product.  Probeer dat product te minderen of helemaal te mijden. Nog een aandachtspunt is, is de portie die op je bord ligt. Zorg ervoor dat je bord 3/4 vol is. Zo overeet je niet! Probeer pas een half uurtje na het eten te drinken. Mocht je dorst hebben tijdens het eten, probeer dan kleine slokjes warm water te drinken. Warm water wakkert onze spijsverteringsvuur aan! en dat hebben we nodig.

Ik hoop een inspiratie te zijn voor jullie met mijn bezorgmaaltijden, workshops, diners aan huis, maandelijkse diners, recepten en tips en trucs! Neem vooral contact op mocht je vragen hebben!