De Vega Kok

Let food be your medicine

Over De Vega Kok

 

Mijn naam is Malthie Lalbahadoersing, ben geboren in Suriname en ben hindoestaanse van afkomst. Ik ben werkzaam als kok, gespecialiseerd in de vegetarische, veganistische, en ayurvedische keuken. 
De vegetarische en vegan recepten masteren was geen probleem voor mij, dat is bij mij met de paplepel ingegoten. Ook de ayurvedische gerechten. Maar hiervoor heb ik me wel verder gespecialiseerd door een 1-jarige studie, Ayurvedic Nutrition Course te volgen aan de Academy of Ayurvedic studies in Loenen, nu bekend als Delight Academy in Amsterdam.

Mijn voorouders komen van India. Van origine wordt er binnen het hindoeïsme alleen vegetarisch eten genuttigd. 
Vlees werd alleen ingezet als medicijn bv bij de krijgersheren om aan te sterken na terugkeer van het slagveld.

Ahimsa, geweldloosheid in woord en zin, naar ieder levend wezen, neemt een heel belangrijke plaats in het hindoeïsme. De hele natuur wordt met veel respect behandeld. Men mag dus geen dier doden en zeker niet nuttigen. Als je denkt aan de indiase keuken, denk je natuurlijk  aan tandoori gerechten met vlees. Tegendstrijdig  natuurlijk met het voorgaande. Door invloeden van kolonisten is men in India vlees gaan nuttigen, vandaar.
Bij mij in de familie was het niet veel anders, een gedeelte was gelukkig vegetarisch. Sinds mijn jeugd was ik al bezig om te onderzoeken hoe het komt dat men na de tijd van kolonisatie in India nog vlees at. Conclusie: voor een ander kan ik niet denken en adviseren of opleggen om te veranderen. Maar ik kon zelf wel veranderen, dus was het simpel op een gegeven moment. Gewoon back to my roots! Terug naar het vegetarisme! En ik voel me er goed bij, één met de natuur. 

Ik heb jarenlang bij Jumbo Cuijk gewerkt als kok, waarbij ik de klanten inspireerde om vegetarisch te gaan eten. Men kon 1x in de week, elke week een ander recept,  een vega(n) gerecht proeven. Ik mag wel zeggen dat mijn enthousiasme velen heeft aangestoken! 

Om mijn kennis door te geven, organiseer ik dus juist voor deze enthousiastelingen workshops, waarbij ze alles zelf ontdekken,  doseren, klaarmaken en proeven. Koken is dit:, zien, voelen, ruiken, aanraken en ook eten uiteraard!
Helaas is het vaak nog lastig  om  ergens een  goede, complete vega{n} , lekkere en verse maaltijd  te kopen. Om die reden ben ik begonnen met het bezorgen van dagverse vega{n} maaltijden. 1x in de week kan er bij mij besteld worden en ik breng het zelf langs! En natuurlijk houd ik hierbij rekening met allergieën ed. 

Vanaf 19 november 2020 lever ik versbereide maaltijden bij Jumbo Cuijk, op de di, do en zaterdag om 14.00 uur.

Maandelijks verzorg ik ook een vega{n} diner. Ik huur hiervoor een zaal. Men schrijft zich van tevoren in zodat ik gedoseerd kan koken. Ik bied hierbij een 3-gangen diner aan.  Elke maand is er een andere thema, is het de ene maand indiaas, volgende maand kan het surinaaams javaans zijn.  Het is gezellig en huiselijk !. Iedereen maakt gretig gebruik van een 2de ronde van het buffet. En dat zie ik graag, dat er zo wordt genoten! Ik verzorg trouwens ook diners aan huis, daar wordt ook vaak naar gevraagd!!

Wat evenementen betreft doe ik mee met alle evenementen in Cuijk, zoals Cultuur ad Maas, Foodtour en Bierfestival!


Mijn mooiste evenement was het diner op de pont in Cuijk. Ik was de organisator, de kok en heb ervoor gezorgd dat alles soepel verliep. Gelukkig heb ik hulp gehad van de lokale ondernemers zoals podia, tenten,  tafels en stoelen, aankleding, serviesgoed ed. Daar was ik ontzettend mee geholpen.

Het was een gigantische avond waarop gasten op de pont , op de Maas, zaten te genieten van een heerlijke vega(n) diner. Ondertussen werd er live muziek gemaakt door de muziek groep Deja Vu uit Rotterdam en mijn gasten maakten gretig gebruik van de gelegenheid om hun dansmoves te laten zien. 


De link van het filmpje: